Близо 85% от германците оценяват отношенията между САЩ и Германия като негативни

  • 09 февруари 2019 07:47

  • 656
  • 1
Близо 85% от германците оценяват отношенията между САЩ и Германия като негативни
© Pixabay

Близо 85 процента от германците оценяват отношенията между САЩ и Германия като негативни, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на публикувано вчера социологическо проучване на организацията "Атлантик-Брюке" и на изследователския институт "Сайви".

Малко над 40 процента от анкетираните близо 5000 германци са на мнение, че Китай е по-добър партньор за Германия от САЩ.

Отношенията между САЩ и Германия се обтегнаха след идването на власт през 2016 г. на президента Доналд Тръмп, който неведнъж разкритикува Германия за търговските и практики, недостатъчните средства, които харчи за отбрана, и участието и в руския проект "Северен поток 2".

Германия положи усилия за запазването на приятелски отношения със САЩ, но високопоставени германски служители говорят открито за ерозията на доверието към Вашингтон след изтеглянето на Съединените щати от Парижкото споразумение за климата и постигнатото през 2015 г. иранско ядрено споразумение.

Михаел Верц, старши научен сътрудник в базирания в САЩ Център за американски прогрес и член на управителния съвет на "Атлантик-Брюке", призова германците да не допускат свързаните с Тръмп притеснения да дават повод за антиамерикански настроения.

Според Буркхард Швенкер, заместник-председател на "Атлантик-Брюке" резултатите от проучването са сигнал, че диалогът между САЩ и Германия трябва да бъде засилен.

Над 57 процента от анкетираните мислят, че Берлин трябва да се дистанцира от Вашингтон, близо една трета са на мнение, че популизмът на крайната десница и протекционизмът са най-опасните световни кризи. За сравнение, само 1,9 процента от участниците в проучването изпитват притеснения от Русия, а 2,2 процента се страхуват от засилващото се влияние на Китай.

Последвайте канала на

БТА
656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сърпове и чукове

2019.02.09 | 11:15

1

кремълски поръчки

Добави коментар

Водещи новини