Германия заплаши Фейсбук със солена глоба

  • 07 февруари 2019 14:27

  • 1335
  • 0
Германия заплаши Фейсбук със солена глоба
© Getty Images/Guliver (архив)

Германия нареди на Фейсбук да ограничи събирането на лични данни, след като федералната антимонополна комисия обяви, че най-голямата социална мрежа в света е злоупотребила с пазарното си положение и събира информация за потребителите без тяхното знание или съгласие, предаде Ройтерс. В противен случай Фейсбук  е заплашен от солена глоба.

Фейсбук обяви, че ще обжалва ключовото решение, което е кулминация на продължило 3 години разследване. Според американската компания германските власти подценяват конкуренцията и не са взели предвид новите европейски права за защита на личните данни.

Според Берлин Фейсбук има доминираща роля в Германия с 23 милиона активни потребители дневно, което е 95% от пазара в страната.

В бъдеще Фейсбук вече няма да може да принуждава потребителите да се съгласяват на практически неограничено събиране на данни от техните акаунти, каза шефът на антимонополната комисия Андреас Мунд. Ако Фейсбук не започне да прилага решението, когато то бъде окончателно взето, социалната мрежа е заплашена от глоба до 10 процента от годишната си печалба, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини