Берлин: Не притискайте Лондон за Брекзит

Novini.bg
share

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер призова за това Великобритания да не бъде подлагана на излишен натиск по въпроса за Брекзит, предаде ДПА.

"Не се замислям много-много за прокарване на нови червени линии. Вместо това трябва да улесним необходимия разяснителен процес във Великобритания", каза Алтмайер в интервю за агенцията. Той обаче добави, че "към момента в Съвета на ЕС няма мнозинство" в подкрепа на някакви значителни предоговаряния по споразумението за Брекзит, което британският парламент отхвърли категорично във вторник. Желанието на британския премиер Тереза Мей е утре да представи своя т. нар. план Б на парламента. Тя води и разговори с депутатите за намиране на подходящ подход така, че да бъде постигнато мнозинство за приемане на споразумението.

Ако нищо не бъде договорено, Великобритания ще напусне ЕС на 29 март без споразумение - което може да предизвика хаос в икономиката, британската политика и ежедневието на гражданите.

Алтмайер вижда две проблематични области, в случай че се стигне до Брекзит без споразумение. Едната е стойността на британската лира, която през последните месеци поевтиня. "Това вече постави под напрежение германската експортна индустрия, която изнася доста за Великобритания, особено автомобилната индустрия", каза той. "От общ интерес е пазарите да имат сигурност, че най-големите спорове ще бъдат избегнати", заяви Алтмайер.

Другото безпокойство според него е възможността да има забавяния заради митнически проверки и задръствания по границите. "Това ще окаже много по-голямо въздействие върху британската индустрия, защото тя разчита много повече на вноса през Ламанша", каза Алтмайер. "Най-важното нещо сега е категорично да бъде изключена възможността за нерегулиран Брекзит", подчерта той. Алтмайер се аргументира, че "това ще създаде позитивна икономическа динамика".

Водещи новини

Още новини