ЕК подкрепя призива на папата за осигуряване на убежище за мигрантите край Малта

Getty Images (Архив)
share

Европейската комисия изрази днес подкрепа за призива на папа Франциск, който настоя ЕС да прояви съпричастие към 49-те мигранти, приети на борда на два кораба край Малта.

Приветстваме призива на папата въпросът да се реши възможно най-бързо. През почивните дни бяхме в постоянна телефонна връзка с властите в ЕС. Днес ще има заседание на посланиците от ЕС в Брюксел, на което този въпрос ще бъде обсъден, посочи говорител на комисията.

Има нужда от повече съпричастност и от приемането на общи и ясни правила за миграцията. Представили сме нашите предложения, много се надяваме да има напредък с помощта на румънското председателство на Съвета на ЕС, за предпочитане преди изборите за евродепутати през май, добави говорителят.

Както БТА съобщи, 49 мигранти, спасени в Средиземно море от германски неправителствени организации, от декември се намират на два кораба край Малта. Италия и Малта отказват да допуснат корабите в свои пристанища. Холандия и Германия изразиха готовност да приемат мигрантите, ако операцията се извърши в европейска рамка.

Водещи новини

Още новини