ЕК е загрижена за назначенията във ВСС

gettyimages
share

Европейската комисия е загрижена за начина на назначения във Висшия съдебен съвет (ВСС) е посочено в междинния доклад на Брюксел за напредъка на България, твърди Медиапул.

Според документа, който се очаква да бъде представен днес, в органа няма прозрачност и обективност при кадровите решения. Констатирано е, че въпреки критиките в доклада от юли 2011 г. етичната му комисия все още не е в състояние да си върши добре работата. ВСС е критикуван и за липсата на пълно публикуване на съдебните актове в интернет. Брюксел препоръчва бързи реформи на процедурите на избор на членове на ВСС, които да бъдат приети преди изтичане на мандата на настоящия съвет.

Докладът отбелязва, че все още се няма резултати по дела за нередности и измами с еврофондове. Докладът отбелязва, че в редица случаи разследванията са прекратени от прокуратурата поради липса на доказателства. Във всички случаи, свързани с измама на средства от ЕС, внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност се заменя с административни глоби по искане на прокуратурата”, посочва документът.


Друга критика е, че след доклада през юли е нямало конкретни резултати в системата за контрол на декларирането на имущество от висши държавни служители с цел откриване и следене на неояснимо забогатяване. Брюксел отчита реорганизацията на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, но отбелязва: “Въпреки че ЕК препоръча в дейностите на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, да се включи и активната проверка на висши чиновници и политици, тази препоръка не се изпълнява”.

Брюксел дава и конкретни препоръки за закона за т.нар. гражданска конфискация, който все още не е приет. Настоява се за неговото засилване. Докладът отчита подготвянето на дисциплинарни мерки в МВР за превенция на корупцията, но отбелязва, че тяхното въздействие трябва да се доказва в практиката. Не е пропусната и темата за даренията за полицията, като се посочва, че макар те да са ограничени само до държавните компании и вече да се вписват в публичен регистър, практиката все още повдига въпроси за прозрачността и риска от заобикаляне на правилата за обществените поръчки.

Водещи новини

Още новини