НАТО: Руската военна заплаха в Европа е реална

gettyimages (архив)
share

Военната заплаха от страна на Русия е реална. Това заяви командващият силите на НАТО в Европа - американският генерал Къртис Скапароти пред изданието Defense One.

Високопоставеният военен от САЩ заяви, е ако Москва продължи да модернизира въоръжените сили със същите темпове, то руската армия ще получи предимство пред частите на Северноатлантическия пакт на Стария континент до три години. "При тази скорост на обновяване на руския военноморски флот корабите му ще могат да отрежат Северния морски път, който свързва Америка и Европа Това може да стане до три години", каза още Скапароти. Той припомни и за плановете на Кремъл за милитаризация на Арктика, както и демонстрацията на съвременни оръжия, показани от руския президент Владимир Путин по време на обръщението му към парламента в Москва на 1 март.

"Не трябва да позволим на Русия да има превъзходство. Ние също ще модернизираме нашите армии. Заради това в бюджета на американските въоръжение сили, разположени в Европа, през тази година ще бъдат отделени 6,5 млрд. долара. Това е с 2,5 млрд. повече в сравнение с парите през 2017 г. Голяма част от сумата ще отиде за учения заедно с европейските ни партньори", посочи още генералът. Той също призова страните от Алианса да предприемат по-строги мерки за сигурност в интернет.
 

Водещи новини

Още новини