Най-малко три пропуска в сигурността са позволили самоубийството на Слободан Праляк

Getty Images/Guliver
share

Службите за сигурност са допуснали най-малко три основни пропуска, които позволиха на военновременния лидер на босненските хървати Слободан Праляк да се самоубие в съдебната зала на Трибунала в Хага, пише хърватски ежедневник, цитиран от агенция Фокус.

Първият пропуск бе направен в ареста за задържане, където Праляк не е внимателно проверен при наспускане на килията. Източници на изданието са убедени, че бившият генерал е успял да се сдобие с бутилката отрова именно при излизането си от нея.

Вторият сериозен пропуск на службите за сигурност е слабата проверка на входа в сградата в Хага, в която се помещава Междунардоният трибунал за бивша Югославия. Третият е липсата на охрана в съдебната зала, която можеше да възпрепятства Праляк да извади бутилката от джоба си и да изпие отровата.

Защитник на бившия хърватски генерал Анте Готовина увери, че в опита си да гарантира сигурността, Трибуналът в Хага е наложил много строги мерки при влизане в съдебната зала, което създава затруднения и на самите адвокати. Мерките за сигурност на обвиняемия са особено строги в деня, в който се произнася присъдата срещу него. Ето защо адвокатът сподели искрената си изненада от събитията, като изрази увереност, че ще бъде инициирано разследване по случая.
 

Водещи новини

Още новини