Трибуналът в Хага ще произнесе днес последната присъда в своя мандат

  • 29 ноември 2017 07:36

  • 1318
  • 1
Трибуналът в Хага ще произнесе днес последната присъда в своя мандат
©

Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия ще се произнесе за последен път днес, за да обяви присъдата си в процеса пред апелативна инстанция срещу шестима бивши лидери и командири на босненските хървати, обвинени за злодеяния спрямо мюсюлманското население по време на войната в Босна, посочва АФП.

Днес Апелативната камара трябва да се произнесе по случая срещу бившия лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвиняеми, които на първа инстанция през 2013 г. бяха осъдени общо на 111 години затвор за престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г.

През март тази година прокуратурата на трибунала поиска Апелативната камара да увеличи присъдите до общо 220 години, припомня БТА. В заключителната си реч оБвинителите изтъкнаха, че престъпленията над босненските мюсюлмани са били масови, няколко десетки хиляди души са били прогонени от домовете си, няколко хиляди са били пленени и държани при тежки условия и изпращани на принудителен труд, при което някои от тях са изгубили живота си.

Това ще бъде последното заседание на Международния трибунал, който бе създаден в разгара на конфликта на Балканите. Трибуналът затваря врати следващия месец след почти четвърт век работа, посветена на това да изслуша и съди тези, които са извършили най-големите зверства в Европа след Втората световна война.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
трибуналът

2017.11.30 | 10:46

1
КОГА ще осъди организаторите на това клане- фащ и исраел?

Добави коментар

Водещи новини