В Австрия бяха отворени първите секции за гласуване на парламентарните избори

Getty Images
share

Първата секция за гласуване на предсрочните избори за Национален съвет на Австрия (долната камара на парламента) беше открита на централната гара в град Клагенфурт (федерална провинция Каринтия) в 05,30 ч. местно време, за улеснение на избирателите, които трябва да пътуват толкова рано, предаде ТАСС.

В страната ще бъдат открити общо около 10 000 избирателни секции, от тях 1493 - във Виена. Повечето секции отварят врати в 06,00 ч. местно време и работят до 17,00 ч. (15,00 ч. по Гринуич). В някои градове продължителността на изборния ден може да варира и да продължи само до обед. Министерството на вътрешните работи, което се занимава с организацията на изборите и ръководи работата на Федералната избирателна комисия, планира да представи първите предварителни резултати от гласуването след затварянето на последните секции; тогава ще стане известна и активността на избирателите.

В предсрочните парламентарни избори участват 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, формацията трябва да събере над 4 процента от гласовете. След вота президентът Александър Ван дер Белен ще възложи на лидера на най-голямата парламентарна фракция правомощия да сформира кабинет или да води коалиционни преговори.

Основната борба за мнозинство в парламента и креслото на канцлера ще се води между сегашния канцлер, председателя на Социалдемократическата партия Кристиан Керн и министъра на външните работи, председател на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, който през май инициира предсрочния вот. Третият претендент е лидерът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Според социологическите изследвания мнозинството от австрийците (33%) възнамеряват да гласуват за Народната партия и нейния лидер Курц, когото експертите посочват като фаворит. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едва трети с 22%.

Водещи новини

Още новини