Министър Цачева се срещна с австрийския си колегата Волфранг Брандщетер (снимки)

  • 25 август 2017 15:02

  • 1818
  • 2
Министър Цачева се срещна с австрийския си колегата Волфранг Брандщетер (снимки)
© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 проведе среща с колегата си от Република Австрия Волфганг Брандщетер, съобщиха от ведомството.

"Нашите отношения са традиционно добри. Трябва обаче да работим заедно всички в рамките на ЕС за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това е общ проблем", заяви г-н Брандщетер. Сред обсъдените теми бяха основните акценти по време на Председателството на Тройката. Република Австрия поема ротационно след България Председателството на Европейския съюз.
"Бих искала да изразя своето задоволство от експертното сътрудничество и обмяната на опит при подготовката на Програмата в рамките на проведените срещи между нашите експерти в Талин и София. През средата на м.юли беше приет и проект на Програма на Българско председателство за приоритетите в различните области, като окончателният й вариант ще е готов в края на годината. Радвам се за възможността да обсъдим актуалните теми в област „Правосъдие“ и приоритетите на Министерството на правосъдието по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, заяви министър Цачева. Тя запозна колегата си с трите основни приоритета по време на Българското Председателство.

"Ще се стремим по време на Българското председателство да получим подкрепата на възможно по-широк кръг държави членки, като ще търсим най-добрия баланс между приоритетите на нашето председателство и общия интерес на Съюза", обясни още министър Цачева.

Министър Цачева запозна колегата с един от приоритетите в управленската програма на правителството - антикорупционния закон. "Знам какво постигна България в последните години и смятам, че страната ви трябва да бъде подкрепяна. Виждам как работите и знам, че усилията ще бъдат възнаградени. Ще продължим да подкрепяме усилията на България във всички сфери", категоричен беше министър Брандщетер. Акцент в разговора между двамата министри беше и условията в местата за лишаване от свобода, както и трансфера на осъдени лица.

Министър Цачева запозна колегата си г-н Брандщетер с проекта за нов затвор край София, както и с нововъведенията в останалите места за лишаване от свобода в нашата страна. По-късно Министър Цачева и австрийския й колега посетиха затвора Корнеубург, който е един от общо петнадесетте затвора в страната. В него са настанени 266 затворници, като има останали само три свободни места. Охраняват 83-ма надзиратели. На 21 от лишените от свобода са поставени електронни гривни, като общия брой на затворниците с такива устройства в страната е 600.

71 процента от обитателите на Корнеубург са чужденци, като сред тях едва трима българи, 47 са словаци, 21 са сърби, а 30 - румънци. Общо две трети от тях работят като приходите от дейността им са 400 000 евро годишно при обща издръжка на затвора за същия период от 4 млн. евро. Министър Брандщетер при поканата на министър Цачева да вземе участие в двете конференции, планирани по време на Българското председателство, организирани от Министерство на правосъдието.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1818 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.02 | 07:26

1
ДА НЕ Я СБЪРКАТ ЗА ТРАВЕСТИТ

2017.11.02 | 07:26

2
ми тя е...и ще го лапка

Добави коментар

Водещи новини