Холандски съд задължи кабинета да засили мерките срещу замърсяването на въздуха

gettyimages (архив)
share

Холандски съд задължи правителството да вземе незабавни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, тъй като вредните емисии в различни части на страната са в нарушение на европейските норми, предаде Ройтерс.

Делото беше заведено от природозащитници и съдебното решение е втората им победа в съдебната битка срещу умишленото според ищците бездействие на властите по отношение на замърсяването и климатичните промени.

Според съдебното решение ограниченията върху емисиите на прахови частици и азотен диоксид все още не се спазват, въпреки че е трябвало да бъдат намалени до разрешените нива отдавна, за което отговорността е на правителството.

Заместник-министърът на екологията Шарън Дейксма заяви, че правителството ще ускори прилагането на съществуващите планове за подобряване на качеството на въздуха в проблемните райони като градските центрове.

През 2015 г. същият съд излезе с решение правителството да намали до 2020 г. емисиите на въглероден диоксид с най-малко една четвърт под нивата от 1990 г. Данни от тази седмица показват, че през миналата година вредните емисии са намалели с 11 процента.

Здравното министерство предупреждава, че сегашните нива на прахово замърсяване и азотен диоксид вследствие на пътния трафик и производствата, може да доведат до респираторни заболявания и намаляване на продължителността на живота с повече от година

Водещи новини

Още новини