Станишев: Дъблинските регламенти вече не са справедливи

share

Дъблинските регламенти са приети в ЕС, в който не е имало мигрантски вълни и тероризъм. В тях се казва, че отговорността за един бежанец се носи в страната, в която първоначално е влязъл. Това не е справедливо, ефективно и реалистично в новите условия. С прилагането му няма да се решат проблемите на ЕС. Това каза лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев за предаването "Офанзива" по Канал 3.

„Предложил съм, когато в една страна се достигне капацитетът за прием други страни-членки да се включат солидарно. Трябва да разберем, че проблемът няма да изчезне скоро. Всеки трябва да поеме отговорност. Трябват принципни решения в ЕС“, категоричен бе той.

„Няма да ни се разминем и да се скрием. Светът е отворен. Когато има огромен натиск, той трябва да бъде регулиран, овладян и да се видят какви са причините за него“, уточни Станишев.

По думите му, като се оградим и изолираме няма да си решим проблемите. Трябва ни цялостна общоевропейска политика. „За да има цялостна и цивилизована политика по този проблем трябва да има комплексно решение. Много по-силна охрана на границата на ЕС; по-голяма помощ на бежанците, които са по-близо до дома. Да изнесем проблемите навън и да помогнем, вместо да си внесем проблеми. Не смятам, че репресията е ефективен механизъм. Ако няма усещането за общност всеки ще понесе щети“, заяви Сергей Станишев.

„Трябва цялостен европейски механизъм за овладяване на мигранската криза“.

Станишев предупреди, че ако обградим малката си лодка и я изолираме, вместо да укрепим големия европейски кораб и смятаме, че така ще е по-сигурно, грешим.

Водещи новини

Още новини