Кандидат за френски президент: Ще оздравя политическата система

gettyimages (архив)
share

Аз смятам да оздравя политическата система на нашата страна, каза кандидатът за френски президент Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

Претендентът на центристката партия "Марш" за държавен глава обяви приоритетите на предизборната си програма. Той обеща намаляването на броя на на депутатите с една трета. "В момента двете камари на органа на законодателната власт в Париж наброяват 925-ма членове. Депутатите са прекалено много и това е предпоставка за корупция. Аз смятам, че 617 законодатели ще са достатъчни", заяви той.

Макрон също заяви, че ще прокара необходимите закони, за да предотврати шуробаджанащината. "Не трябва роднини на депутатите да работят в парламента. Това ще направи работата на хората, облечени с власт, по-прозрачна", категоричен бе претендентът за държавен глава.

Думите на Макрон дойдоха на фона на скандала със съпругата на неговия конкурент Франсоа Фийон – Пенелоп. Наскоро бе разкрито как жената е била наета на фиктивен пост в парламента. Тя е ощетила хазната с над 800 000 евро. Заради публикациите рейтингът на Фийон падна драстично.

Изборите за държавен глава ще се проведат на 23 април и 6 май.
 

Водещи новини

Още новини