Още причини Полша да подкрепи Туск

share

Доналд Туск не може при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата на Полша за втори мандат като председател на Европейския съвет. Това заяви лидерът на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс.

По-рано бившият полски премиер каза, че е готов за втори мандат и че има широка подкрепа сред лидерите в ЕС, които следващата седмица ще гласуват по кандидатурата му.

“Човек, който нарушава елементарните правила на ЕС, просто не може да бъде председател на Европейския съвет и не може при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата ни или на липса на възражения от наша страна”, каза на пресконференция Качински и намекна, че дори е възможно Полша да гласува против кандидатурата на Туск.

Мандатът на поляка изтича през май. Той е единственият кандидат за поста и се радва на всеобща подкрепа, освен от собствената му страна.

Дипломати в Брюксел прогнозираха, че Туск ще бъде избран при всички случаи ако не единодушно, то с мнозинство. Като ротационен председател на ЕС Малта ще движи процедурата по избора. Неин говорител потвърди, че друг кандидат освен Туск няма.

Водещи новини

Още новини