Туск определи като обезпокояващи някои от изявленията на Тръмп

  • 31 януари 2017 20:20

  • 5312
  • 4
Туск определи като обезпокояващи някои от изявленията на Тръмп
© gettyimages (архив)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като обезпокояващи някои изявления на новата американска администрация на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Според Туск тези обезпокояващи изявления са една от няколкото външни заплахи за Европейския съюз и излагат на риск бъдещето на блока.

В писмо до 27-те лидери на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните "обезпокояващи изявления" като външна "заплаха" за ЕС редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и терора в Близкия изток и Африка, предаде БТА, позовавайки се на АП и ДПА. Всички тези глобални предизвикателства, както и "обезпокояващите изявления на новата американска администрация правят бъдещето на ЕС силно непредвидимо", пише Туск. Така той повтаря изказванията, направени вече от много европейски столици. Туск казва, че "за първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация", предаде Франс прес.

"Новата администрация, както изглежда поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика", допълва той.
По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, отбелязва ДПА. Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва АП. "Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: "Единни ще устоим, разделени ще се провалим", казва Туск в писмото. Същото нещо той заяви и на пресконференция в Талин след среща с премиерите на трите балтийски страни, състояла се преди срещата на върха в Малта.

Писмото на Туск не е било пратено до Великобритания, тъй като тя се готви да напусне ЕС и ще присъства само на част от срещата на върха в столицата на Малта - Валета, допълва АП. В писмото Туск припомня, че с приближаването на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, поставящ началото на ЕС, европейските лидери трябва да си спомнят, че Европа е по-силна, когато е единна, допълва ДПА. "Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск. В писмото председателят на Европейския съвет говори и за заплахата на национализма и ксенофобията в самия ЕС, както и за "състоянието на духа на проевропейските елити" и за "спада на доверието в политическата интеграция и подчиняването на популистки аргументи", предаде АФП.

Той пише, че "разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили, като САЩ, Русия и Китай", допълва Ройтерс. На срещата на върха в Малта ще се обсъжда миграционната политика на съюза и въпросът за британския развод с Брюксел, предаде ДПА. С лидерите на Литва, Латвия и Естония в Талин Туск обсъди въпроси, свързани с регионалната сигурност, енергийни и транспортни проекти и други европейски въпроси.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5312 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.02.17 | 21:08

4
Нека лаят започне сега:
Бачо Киро

2017.02.17 | 21:08

3
Значи Русия и ИД са една и съща заплаха.Това е сериозно психично разстройство.
дааа

2017.02.17 | 21:08

2
Началника Тръмп като кихне - слугите се подмокрят....Споко бе - човека обича бялата раса.... За евреите още нищо не е наредил....доколкото знам....

2017.02.17 | 21:08

1
полски задник!

Добави коментар

Водещи новини