ЕП прие резолюция срещу руската пропаганда

gettyimages (архив)
share

Депутатите от Европейския парламент приеха днес резолюция за противодействие срещу руски медии, предаде РИА Новости.

Предложението на депутатката от Полша Анна Фотига бе подкрепено от 304 законодатели, против гласуваха 179, а въздържалите се бяха 208. Общо в пленарната зала във френския град Страсбург присъстваха 691 души. В документ, озаглавен "Стратегическите комуникации на ЕС като противодействие срещу пропагандата на трети страни", се посочва, че Москва оказва финансова и морална подкрепа на редица медии, политически формации и неправителствени организации в много страни от 28-те. "Крайна цел на Кремъл е да разруши европейското единство", пише още в документа.

Като главни информационни заплахи за ЕС и неговите партньори в Източна Европа са посочени агенцията Sputnik, телевизия Russia Today, фондацията "Русский мир" ("Руски свят") и федералната агенция за сътрудничество с руснаците извън страна към външното министерство на Москва. В резолюцията се отбелязва, че Кремъл води враждебна пропаганда спрямо ЕС и неговите институции. Авторите на документа допълват, че противодействието на руската пропаганда е от същата важност, каквато и борбата срещу "Ислямска държава".

Одобреният проект има пожелателен характер и 28-те членки на блока не са задължени да изпълняват решението, прието във френския град.

Водещи новини

Още новини