Холандска подводница се е опитала да следи руската авионосна група в Средиземно море

gettyimages (архив)
share

Холандска подводница се е опитала тази сутрин да се приближи и да следи руската авионосна група в Средиземно море, но е била прогонена, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Днес, 9 ноември, в 06.50 ч. московско време (05.50 ч. българкско време), в източната част на Средиземно море корабите за борба с подводници "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков" от корабната издирвателно-ударна група засякоха дизел-електрическа подводница на холандските военноморски сили, която се опитваше да се приближи до корабната авионосна група на Северния флот, за да я следи", заяви Конашенков.

По думите му "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков" засекли подводницата на разстояние 20 км с помощта на хидроакустичните си уреди и хеликоптерите за борба с подводници Ка-27ПЛ. "Въпреки опитите на подводницата да маневрира, с нея беше установен устойчив хидроакустичен контакт. Корабите следяха маневрите й повече от час и я принудиха да напусне района на корабната авионосна група", уточни руският военен говорител. Той отбеляза, че "подобни несръчни опити за опасни маневри в непосредствена близост до група руски кораби са можели да доведат до тежки навигационни произшествия". Генерал Конашенков добави, че по време на придвижването си в Средиземно море руските кораби редовно засичат подводници на НАТО, включително американската атомна подводница "Вирджиния", която се опитвала да ги следи.

Авионосната група на Северния флот потегли на 15 октомври от Норвежко море към Северно море на път за Средиземно море. В състава й влизат единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов", тежкият атомен ракетен крайцер "Петър Велики", големите кораби за борба с подводници "Североморск" и "Вицеадмирал Кулаков", и четири кораба за поддръжка, припомня БТА.

Водещи новини

Още новини