Столтенберг поздрави Доналд Тръмп за победата

  • 09 ноември 2016 11:43

  • 2152
  • 1
Столтенберг поздрави  Доналд Тръмп за победата
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави за победата новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна, добави Столтенберг.

НАТО действа решително в новата обстановка, свързана със сигурността. Остава ни още работа. Очаквам да се срещна с г-н Тръмп скоро и да го приветствам в Брюксел за заседанието на НАТО догодина, за да обсъдим какво предстои, посочи Столтенберг.

Ангажиментът на съюзниците за взаимна защита е безусловен, заяви той на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с предизборните изявления на Тръмп, че държавите от НАТО трябва да плащат на САЩ, ако очакват да бъдат защитавани от Вашингтон. Взаимната защита е част от Вашингтонския договор. Всички съюзници са поели ангажимента да защитават останалите. Единственият случай досега, когато чл. 5 от договора бе приложен, бе след нападенията в САЩ на 11 септември 2001 г., отбеляза Столтенберг.

Очаквам да се видим скоро с Тръмп, за да обсъдим как да заздравим трансатлантическите връзки. Очаквам да разговаряме за изпълнението на договорните задължения, за принципа "един за всички, всички за един", за допълнителните стъпки в борбата с тероризма, за усилията по политиката на сдържане, за допълнителната защита на Европа, поясни генералният секретар.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2152 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.09 | 18:05

1
натовско говедо...баято и нагло..!

Добави коментар

Водещи новини