Руският министър на отбраната извърши чистка в командването на Балтийския флот

  • 30 юни 2016 18:48

  • 2436
  • 2
Руският министър на отбраната извърши чистка в командването на Балтийския флот
© Getty Images/Guliver

Адмиралът, командващ Балтийския флот на руските военноморски сили (ВМС), е бил уволнен заедно с подчинените си висши офицери заради неуточнени нередности, предаде Асошиейтед прес. Мащабната чистка е без аналог в постсъветската история на Русия, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Новинарският портал Fontanka.ru съобщи днес, че 50 висши офицери от флота са били уволнени заедно с началника им. Медията уточни, че чистката е последвала прикриване на инцидент с подводница, нередности при набирането на военнослужещи и при военни строителни проекти.

Министерството на отбраната обяви чистката в кратко изявление от вчера. В него бе посочено, че командващият Балтийския флот, вицеадмирал Виктор Кравчук, началникът на щаба контраадмирал Сергей Попов, и неуточнен брой други висши флотски офицери са били уволнени заради сериозни пропуски в бойната подготовка, както и заради това, че не са полагали достатъчно добри грижи за личния състав.

Споменава се също, че уволнените офицери са предоставяли неверни сведения за състоянието на флота.

Размахът на чистката и публичното й оповестяване са доста необичайни за руските въоръжени сили, където обикновено висшите офицери се отстраняват от длъжност по по-деликатен начин.

Случилото се е особено неочаквано, тъй като миналата година президентът Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 посети Балтийския флот и похвали състоянието му, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2436 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.07.05 | 20:33

1
Ха-Ха!!!Е такава им е цялата държава,скапана!!!Всичко се разпада,обаче на Путя му казват,че са на върха!!!НАТО ще ги разрита като кегли!!!
Бръм Усран от Курник

2016.07.05 | 20:33

2
Поне на Путин ,така му докладват !А тука Боко ни убеждава колко сме "добре "! Путин ще се оправи ,а ние -не !А ,НАТО ,какво да очакваш от педали ,само да се отъртят !

Добави коментар

Водещи новини