Франция подозира, че са извършени военни престъпления в Сирия

Getty Images/Guliver
share

Франция ще сезира Международния наказателен съд (МНС) относно подозренията си за военни престъпления в Сирия, съобщи френският външен министър Жан-Марк Еро.

Всички съучастници в случващото се в Алепо ще бъдат обект на международното съдебно разследване, което Франция ще поиска“. Това обяви в интервю за радио "Франс ентер" Жан-Марк Еро, предаде БНР.

Имало е военни престъпления“, заяви генералният секретар на ООН. „Сигурно е. Сега трябва да установим какви са отговорностите. Имаме международни закони, имаме Международния наказателен съд. Франция ще се свърже с главния прокурор на МНС, за да види как тя може да започне разследване“.

Министърът добави, че ако френският президент Франсоа Оланд приеме руския си колега Владимир Путин при посещението му в Париж на 19 октомври, това няма да е заради светската хроника, а за да се говори за кризата в Сирия и ситуацията в Украйна.

Вчера Оланд заяви пред френски медии, че още не е взел решение дали да се срещне с Путин, който ще бъде в Париж за откриването на новия руски културен център. „Действията на Русия в Сирия са недопустими, жителите на Алепо страдат от "военни престъпления", каза той.

В интервю за в. "Уест Франс" министър Еро нарече ветото на Русия относно резолюцията на ООН за зона забранена за полети над Алепо, подарък за терористите.

Водещи новини

Още новини