За да угоди на Анкара, Берлин се дистанцира от Арменския геноцид?

gettyimages (архив)
share

Германското правителство смята да се дистанцира от приетата на 2 юни декларация на Федералния парламент за признаване на Арменския геноцид, пише берлинското издание Шпигел.

По данни на изданието официалният представител на кабинета на Ангела Меркел – Щефан Зайберт се очаква да направи официално изявление. В документа вероятно решението на депутатите ще бъде определено като политическа декларация, която има пожелателен характер за правителството. С този ход Германия смята да направи отстъпки на Турция, предполага медията.

Решението на Бундестага от 2 юни, което одобри с огромно мнозинството декларацията, признаваща избиването на около 1 млн. арменци в Османската империя през Първата световна война за геноцид, обтегна отношенията между Берлин и Анкара. Турските власти закриха достъпа до военновъздушната база Инджирлик за германски депутати.

Меркел през миналата седмица заяви, че води преговори с Турция забраната за достъп до Инджирлик да бъде вдигната, припомня Шпигел, цитирано от газета.ру.

Водещи новини

Още новини