Дейвид Дейвис: Не гарантираме нищо на новите мигранти след Брекзит

Getty Images/Guliver
share

Британският държавен министър за Брекзит посочи, че не гарантира на европейските мигранти, пристигащи в страната до официалното й излизане от Европейския съюз, правото да останат в Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Той направи това в интервю за в. "Мейл он сънди". Дейвид Дейвис каза, че ще преговаря с европейските лидери за "гарантиране на щедро обезщетение за намиращите се сега във Великобритания европейски мигранти и щедра компенсация за британските граждани" в страните от ЕС, но не може да обещае същото на новопристигащите. Министърът каза, че има различни начини да се ограничи очакваното увеличение в броя на пристигащите във Великобритания хора от ЕС преди отделянето от съюза.

"Вероятно ще трябва да кажем, че правото на безсрочен престой важи само до определена дата", каза министърът.

Дейвис отбеляза, че член 50 от Лисабонския договор, който дава на страната възможност да обяви официално желанието си да напусне ЕС, няма да бъде задействан преди началото на 2017 г. Тъй като преговорите за напускане ще траят най-много две години, Великобритания ще излезе от Евросъюза най-късно в началото на 2019 г., посочва БТА.

Водещи новини

Още новини