Италия оглавява класацията на ЕС по антисемитизъм

share

Агенцията за религиозна информация (СИР) съобщи днес, че Италия се нарежда на първо място в ЕС по заявени предразсъдъци спрямо евреите.
Според цитираните данни, които са от американско проучване и се отнасят за миналата година, антисемитизмът в Италия обхваща 21 процента от населението. Следва Испания със 17 процента, Германия с 9 процента и Франция със 7 процента. Данните са били изнесени в италианския парламент при представянето на годишния доклад за антисемитизма, изготвен от Центъра за съвременна еврейска документация в Милано (ЦСЕД). Заключенията на ЦСЕД обаче опровергават тези твърдения по отношение на Италия.


Статистическите проучвания на центъра сред много големи представителни групи на италианското общество сочат, че в повечето случаи става дума за антипатия, а "твърди антисемити са между 7 и 12 процента от италианците". Изследователите от ЦСЕД са най-вече разтревожени от достигналите критично ниво антисемитски изяви в интернет.

"Преди 10 години определени теми не биваха засягани, докато днес сме свидетели на език, който надхвърля всякакви граници. Отвъд всякакви предели е омразата и социалната ненавист. Правят се някои изявления относно Израел и холокоста, които доскоро бяха немислими," се изтъква в доклада на ЦСЕД.

Центърът е регистрирал през миналата година 90 отявлени прояви на антисемитизъм в Италия, от които най-много - 35 са били в интернет. Главните извършители на антисемитски деяния са привърженици на десни и леви екстремистки формации.

Агенция СИР е основана през 1988 година от Италианската федерация на католическите седмичници със съдействието на Конференцията на италианските епископи.

Водещи новини

Още новини