Белгия: Брекзитът не е драма за ЕС

gettyimages (архив)
share

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит) не е драма за блока, заяви белгийският премиер Шарл Мишел, предаде РИА Новости.

Ръководителят на правителството в Брюксел коментира решението на поданиците на Обединеното кралство, които определиха страната им да излезе от Общността. "Решението от 23 юни 2016 г. е драматично за Острова, а не за блока", допълни той. "Сега моят приоритет са интересите на моята страна и на ЕС, а не британските", каза още Мишел. Той също припомни, че Обединеното кралство няма да може отново да се присъедини към политическия съюз. "Това е техен избор и те трябва да си понесат последиците", допълни министър-председателят на една от основателките на ЕС в коментар на подписката, в която над 3 млн. британци искат нов референдум.

Мишел припомни, че през февруари 2016 г. в Брюксел са били направени отстъпки пред британския премиер в оставка Дейвид Камерън по отношение на имиграционната политика на Лондон. "Сега тези договорености са изхвърлени на боклука", заяви Мишел.

Белгийският премиер изрази и своето несъгласие и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ръководителят на органа на изпълнителната власт на 28-те по-рано заяви, че около 1600-те британци, които работят в институциите на ЕС може да останат на работа в Брюксел.

Привържениците на Брекзит надделяха на допитването. От Брюксел заявиха, че Лондон трябва да започне възможно най-бързо преговори с ЕС за излизането на Кралството от блока. Днес се появи информация, че Брюксел е назначил преговарящ по политическите въпрос с британците. Става дума за Дидие Сюивс. 50-годишният белгийски дипломат е бил съветник на бившия председател на Съвета на Европейския съюз – Херман ван Ромпой.

Водещи новини

Още новини