Спешни срещи в Брюксел при евентуален Брекзит

gettyimages (архив)
share

Високопоставени политици в Брюксел подготвят спешни срещи, ако на референдума британците се обявят за излизане на страната им от Европейския съюз (Брекзит), пише в. Уолстрийт джърнъл.

Ако гласоподавателите в Обединеното кралство решат държавата да напусне блока Брюксел ще започне мероприятия, имащи за цел да успокоят финансовите пазари в ЕС, и най-вече тези в Дъблин и Лисабон. Икономиките на Ирландия и Португалия са сред най-зависимите от Обединеното кралство, припомня изданието.

Според медията от Ню Йорк при евентуален Брекзит на 24 юни (ден след допитването) в Брюксел се предвижда среща на между председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, на която ръководството на блока ще обсъди действията си. В разговорите най-вероятно ще участва и холандският премиер Марк Рюте. Наскоро властите в Кралство Нидерландия заявиха, че също може да се допитат до поданиците дали една от страните-основателки на блока да остане в ЕС.

Преди парламентарните избори през 2015 г. британският премиер Дейвид Камерън обеща да проведе референдум дали страната да остане в политическия съюз. Обединеното кралство влиза в Европейската икономическа общност през 1973 г.

ЕС е създаден през 1952 г. чрез подписване на споразумение за образуване на Европейската общност за въглища и стомана между Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург.

Междувременно ново проучване, цитирано от Ройтерс, посочи, че противниците на Брекзита са прехвърлили 70%.

Водещи новини

Още новини