Ангела Меркел предупреди да не се радикализират дебатите за Брекзита

  • 17 юни 2016 21:47

  • 7837
  • 4
Ангела Меркел предупреди да не се радикализират дебатите за Брекзита
© Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се предупреди днес за опасност от радикализиране на дебатите във Великобритания за евентуално напускане на Европейския съюз, ден след убийството на проевропейската британска депутатка Джо Кокс, предаде Франс прес.

"Това е ужасяващ акт. Според мен поуката за нас е, че трябва да проявяваме уважение, дори ако имаме различни политически позиции", каза канцлерката - ревностен привърженик на оставане на Обединеното кралство в ЕС.

"Преувеличаването и радикализирането донякъде на риториката не допринасят за създаване на атмосфера на уважение", каза Меркел на пресконференция в отговор на въпрос за убийството на Джо Кокс.

Убиецът на Кокс извикал "Великобритания на първо място" и медиите се питат какви са били подбудите му, като някои не се колебаят да търсят причините в агресивния тон на кампанията за референдума.

Радикализирането в Европа не може да бъде спряно без да се проявява уважение към онези, които мислят различно от нас, имат различна вяра или обичат по различен начин, каза Меркел, имайки предвид вероятно популистките движения и крайната десница.

Холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви днес в Хага, че "търпимостта и свободата на словото са от ключово значение, за да могат политиците да вършат работата си".

Имаме свободата да изразяваме мнението си. Стига да не подстрекава към насилие срещу определени хора или групи, всеки може да каже всичко, което иска, каза Рюте пред журналисти, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7837 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
баба вуна

2016.06.25 | 10:14

4
БОКЛУК с главно ЛУК

2016.06.25 | 10:14

3
Дъртата пача не си ли дава сметка, че голяма част от проблемите на ЕС са заради тъпите и политически изцепки.
гошо

2016.06.25 | 10:14

2
Дърта ЦРУгрозотия.
луда жаба

2016.06.25 | 10:14

1
меркел ба мамата на Германия и Европа

Добави коментар

Водещи новини