Германските тайни служби: Русия стои зад кибератаките, приписвани на ИД

Getty Images/Guliver
share

Според германските правоохранителни органи зад кибератаките, извършвани от хакерска групировка, известна като "киберхалифат" и подкрепяща терористичната организация "Ислямска държава", стоят всъщност тайните служби на Русия. Това пише днес германското сп. "Шпигел", като се позовава на структурите за сигурност в европейската държава, информира ТАСС.

"Така нареченият киберхалифат на ИД може би е руско изобретение. Германските тайни служби смятат, че в момента терористичната групировка не може да осъществява комплексни шпионски атаки и акции за саботаж в Мрежата", отбелязва "Шпигел".
Според тайните служби на Германия редица признаци сочат, че атаките, приписвани на "киберхалифата", всъщност се извършват от руски хакери, твърди изданието.

"В светлината на новите данни атаката срещу Централното командване на въоръжените сили на САЩ в началото на 2015 г. и ислямистките кибернападения срещу Държавния департамент и саудитските органи за сигурност през пролетта на 2016 г. може всъщност да са извършени по поръчка на Русия", се казва в статията.

Според "Шпигел" тайните служби на Берлин "се базират на предпоставката, че трите руски спецслужби - Федералната служба за сигурност, Главното разузнавателно управление и Службата за външно разузнаване, разполагат днес с над 4000 киберагенти" - приблизително същия брой експерти като САЩ.

Западните медии неведнъж вече са заявявали, че руските власти били замесени в хакерски атаки срещу различни учреждения и ведомства. Москва отрича обвиненията от този род, напомня ТАСС.

Тази седмица например "Вашингтон пост" писа, че хакери - уж изпълнявайки задача на властите в Русия - са проникнали в базата данни на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ и са източили аналитична информация за президентския кандидат на републиканците Доналд Тръмп. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече пред Ройтерс Русия да е замесена в случая, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини