Меркел няма да посети Турция

share

Германският канцлер Ангела Меркел няма да замине за Турция в събота, за да открие бежански лагер, както съобщи Анкара, заяви на редовната си пресконференция днес говорителят на Меркел Щефен Зайберт, цитиран от агенция Франс прес.

Зайберт не даде обяснение. Преди това турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че на 16 април "европейски ръководители начело с г-жа Меркел" ще открият в южния град Килис бежански център. Германските власти нито потвърждаваха, нвито опровергаваха информацията за посещение на канцлера в града, редовно обстрелван през границата от Сирия.

Съобщението на Зайберт бе направено в момент на напрежение в германо-турските отношения след излъчването по телевизиите на две сатирични предавания, осмиващи президента Реджеп Тайип Ердоган. След първото предаване германският посланик в Анкара бе повикан за обяснение, а след второто Турция поиска германските власти да започнат съдебно разследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, който прочете стихотворение с оскърбления по адрес на Ердоган, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

В следващите дни германското правителство трябва да каже ще отговори ли на искането на Турция за съдебно разследване срещу Бьомерман за "обида към органи и представители на чужда държава". Ако бъде намерен виновен за това, Бьомерман може да получи до три години затвор.

Водещи новини

Още новини