Румъния гласува закон за избиване на помиярите

share

Румънският парламент гласува закон, който разрешава избиването на уличните кучета в населените места в страната.

Законът позволява на кметствата да ловят бездомните кучета по улиците и да ги държат в приюти до 30 дни. Ако през това време никой не ги осинови, властите ги умъртвяват. Все пак общинските съвети ще трябва да проведат местни референдуми или да направят допитване, ако искат да приложат новите правила.

Законът бе приет със 168 гласа "за" и 111 "против" в парламента. Очаква се той да бъде подписан от президента Траян Бъсеску. Защитници на животните се събраха в парламента завчера, държейки плакати и призовавайки депутатите да не гласуват закона. Вместо това те настояваха да се увеличат парите за стерилизация на животните.

Само в Букурещ има около 50 000 бездомни кучета, твърдят медиите. Песовете пресичат на кръстовищата и дори се качват в рейсовете. В повечето случаи не са агресивни, макар че досега има 2 смъртни случая на хора, нахапани от безстопанствени кучета.

Главната причина за огромния брой кучета в Букурещ е решението на бившия диктатор Николае Чаушеску през 80-те години на миналия век да събори хиляди къщи в столицата, за да се отвори място за строежа на жилищни блокове. Тогава той настанил насила стопаните им в апартаменти. Много хора били принудени да изоставят домашните си любимци на улицата.

“Това е един брутален закон, който няма да реши проблема с бездомните кучета, но ще напълни много джобове”, коментира пред АП активистката за защита на животните Марчела Писла.

Активисти за борба с корупцията също заявиха, че новият закон е циничен начин да се обогатят местните общини, тъй като за умъртвяването на кучетата ще бъдат отпуснати значителни суми.

Водещи новини

Още новини