Меркел с рекорден за годината рейтинг

Getty Images/Guliver
share

Подкрепата на германците за канцлера Ангела Меркел е достигнала най-високото си равнище за тази година. Това сочат резултатите от анкета на социологическата агенция "Форса", огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Според тях Меркел, която среща вътрешна съпротива заради политиката си за допускане на мигранти, има одобрението на 50 на сто от хората на едни хипотетични преки избори за канцлер. Основният й потенциален съперник, социалдемократът Зигмар Габриел, получава едва 13 на сто. Рейтингът на Меркел е нараснал с два пункта спрямо предишно подобно изследване, пише БТА.

Нейната Християндемократическа партия (ХДП) и съюзниците й от баварския Християнсоциален съюз обаче остават с непроменен резултат от 35 процента. Рейтингът на Социалдемократическата партия на Габриел, партньор на ХДС във федералното правителство, е спаднал с един пункт до 23 процента. Антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която очаква добро представяне на провинциалните избори в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт в неделя, е добавила един пункт и подкрепата за нея достига 10 на сто.

Изборите в трите провинции са смятани за първа проверка за отношението на германците към миграционната политика на Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини