Словения затваря границите си за мигранти в полунощ

  • 08 март 2016 20:58

  • 2369
  • 1
Словения затваря границите си за мигранти в полунощ
© Getty Images/Guliver

От полунощ Словения ограничава влизането на мигранти в страната, съобщава министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

Властите ще позволяват само на онези, които планират да поискат убежище в Словения, да влязат на словенска територия, както и на онези, които идват по хуманитарни причини. Всеки хуманитарен случай ще бъде разгледан по отделно.

Като реакция на това решение Сърбия заяви, че ще хармонизира политиките си с тези на страните членки на ЕС. Сърбия тълкува словенското решение като затваряне на балканския път за мигранти, допълва БТА. Сръбското вътрешно министерство поясни, че Словения ще иска от полунощ валидни визи за ЕС на границите си.

Ведомство съобщи, че Сърбия е била информирана от Словения за новите ограничения и добави, че ще действа съобразно с тях и ще затвори границите си с Македония и България за бежанци и за други мигранти, които нямат валидни визи. Сърбия не може да се превърне в колективен център за бежанци, посочва вътрешното ведомство.

Мярката означава, че хиляди мигранти, блокирани сега в Гърция на границата с Македония, няма да могат да напреднат на север към Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия.

По-рано днес словенският премиер Миро Церар каза, че европейската среща на върха за миграцията е изпратила много ясно послание на всички трафиканти и на всички мигранти с нередовни документи, че този път вече не съществува, че балканският път е затворен, припомня агенцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.09 | 18:26

1
След Словения ще е Хърватия, а както е написано сърбите и те са готови. Македония няма да има нужда да я затваря след това, т.к. никой няма да тръгне от там да минава. Наш ред е и да се приключва вече.

Добави коментар

Водещи новини