Юнкер вижда напредък по справянето с мигрантската криза, похвали Меркел

Getty Images/Guliver
share

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в публикувано днес интервю за в. "Билд", че Европа постига напредък в справянето с мигрантската криза, и похвали германската канцлерка Ангела Меркел, че следва "далновидна" политика, макар да е подложена на критики, предаде Ройтерс.

Според Юнкер историята ще докаже, че Меркел е права и нейната либерална бежанска политика е правилна.

Канцлерката изглежда все по-изолирана със своите искания за справедливо разпределение на мигрантите между страните от Европейския съюз и за гарантиране на сътрудничеството на Турция за спиране на потока от хора, пристигащи в Европа.

Интервюто на Юнкер за германския ежедневник беше публикувано ден преди срещата на върха на ЕС за бежанската криза и подготвяното споразумение за реформа, което има за цел да задържи Великобритания в общността.

Председателят на ЕК каза, че редица отделни стъпки ще окажат заедно въздействие върху кризата. "Най-после виждаме някакъв начален напредък", заяви той, като добави, че намалява броят на мигрантите, пристигащи в Гърция и Турция.

По думите му обаче ще отнеме време, докато "всички мерки, договорени през последните седмици и месеци в Европа, окажат въздействие", пише БТА.

Водещи новини

Още новини