Северна Белгия ще интегрира ромите от Източна Европа

share

Властите в северната част на Белгия са изготвили план за интеграция на ромите от Източна и Централна Европа, съобщава
агенция Белга.


Планът обхваща федералните области Фландрия и Брюксел, като се развива в няколко основни посоки - бързо осигуряване на работа на циганите, убеждаването им да започнат езикови курсове по холандски, въвеждането в училище на децата им и кампания за разясняване на обществото как да живее с това малцинство. Като допълнителна мярка се предвижда страните, от които ромите идват, да бъдат насърчени да предприемат мерки срещу дискриминацията, както и за преодоляване на факторите, водещи до подобна миграция.

В статията се отбелязва, че с разширяването на ЕС през 2004 г. и 2007 г. към Общността са се присъединили страни с традиционно многобройно ромско население - България, Румъния и Словакия. Изданието уточнява, че планът за интеграция на малцинствата официално не е създаден заради ромите, но проблемът с тях е в основата на оформянето на подхода. Медията допълва, че схващането на властите не е непременно, че бъдещето на пристигналите 30 000 роми е в Белгия, особено ако не се захванат за работа.

Белгийските власти изразяват разбирането, че европейските граждани в Белгия не са длъжни да преминават езикови курсове, ако желаят трайно да се установят в страната, но очакват ромите да разберат необходимостта от владеенето на холандски (официален език във Фландрия и равнопоставен с френския в Брюксел). От тези имигранти се очаква също да проумеят необходимостта децата им да посещават редовно училище.
Медията уточнява, че според местното законодателство всеки гражданин на ЕС има право на престой в Белгия за срок от три месеца, след което трябва да предостави доказателство, че живее в страната, без да тежи на социалните служби. Белгия е една от 10-те държави в ЕС, които все още изискват издаването на специално разрешение за работа от гражданите на България и Румъния, с тенденцията това ограничение да се запази до максимално допустимия срок - януари 2014 година.

Агенцията отбелязва, че засега ромите причиняват значителни вреди с присъствието си. Предвижда се "квартални стюарди" в Брюксел, Антверпен и Гент да убеждават местното население да живее с роми в съседство, както и да следят дали "лешоядите", както са наречени циганите, не превръщат предоставените им за живеене места в "бордеи"

Водещи новини

Още новини