ЕК плаши с дела държавите, които дискриминират роми

Булфото
share

"Настъпи часът на истината, защото до края на годината националните правителства трябва да представят пред ЕК своите планове за интеграцията на ромите и ще проличи кои подхождат формално, и кои действително възнамеряват да изпълнят поетите ангажименти". Това каза еврокомисарят по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу по време на дебата в Европейския парламент в Страсбург по темата за интеграцията на ромското малцинство.

Тя добави, че Европейската комисия следи събитията, свързани с ромите в държавите от ЕС в последните месеци, и осъжда решително всякакви прояви на насилие и дискриминация. Представител на Съвета на ЕС пък посочи, че Съветът може да започне процес в Съда на ЕС срещу отделна държава, в случай, че допусне дискриминация на малцинствата. "Не може една етническа група да бъде насочвана към отделни училища, или да живее в гета, предписаните мерки трябва да бъдат прилагани", каза представител от полското председателство на ЕС.

По отношение на расистките нападения Съветът е създал специална структура, която да докладва за случаите на нарушение. Тя събира и анализира данни за проблеми, свързани с ромските малцинства. Към момента в ЕС не били удовлетворени от постигнатото от държавите, предаде БТА.

По време на дебатите било посочени, че ромите в ЕС са 10 милиона и живеят на континента от 600 години, като имат всички права на европейски граждани. Друг евродепутат пък посочил, че те са най-голямото етническо малцинство в ЕС, към което се проявява най-малко разбиране.

Сред изказванията прозвучало мнението, че в момента ромите в Европа са дискриминирани в медиите и сегрегирани в училищата. Нарушенията на правата на ромите пък били всекидневие - в България, Румъния, Унгария и Словакия, коментира евродепутат от Германия. По неговите думи случаите на експулсиране, наблюдавани в Италия, Германия и Финландия, са скандални.

Според европейските институции е необходимо осигуряването на равен достъп на ромите до всички основни права, те да бъдат приобщавани към заетост, да им бъдат осигурени жилища, здравеопазване и образование. "Голяма част от ромите живеят в крайна бедност, това не е справедливо. Необходими са радикални мерки "по всички фронтове", казал друг от участниците в дискусията.

По думите на евродепутат от Италия обаче, никой не иска да види големите трудности, с които се сблъскват останалите европейски граждани, които трябва да живеят в съседство с циганските катуни. "Не може циганите да бъдат защитавани за сметка на всички останали - работещите и безработните в условията на криза, инвалидите, социално слабите, които също са част от обществото; милиони евро се пилеят, а ромите не искат да се интегрират", добави той.

Водещи новини

Още новини