Германски депутат иска ЕС да охранява границите ни

Булфото (архив)
share

Осигуряването на външните граници на ЕС трябва да се прави от обща европейска гранична полиция, защото сега не функционира. Това поиска германският депутат и председател на парламентарната фракция на Християндемократическия съюз Фолкер Каудер.

Охраняването на външните граници на ЕС не е вече по силите на отделните държави и затова трябва възможно най-бързо да създадем обща гранична полиция, заяви Каудер. Той поиска и създаване на нова позиция в Еврокомисията – европейски комисар по външните граници. „Европа трябва да е готова да постави ново начало в политиката си на сигурност, предвид огромното движение около границите й, което скоро няма да спре”, посочи политикът, който е дясна ръка на канцлера Ангела Меркел.

В такава ситуация една Гърция, например, вече не е в състояние да се справи с охраната нито логистично, нито финансово. Трябва Европа да действа заедно, заяви той. Каудер поиска и агенцията по сигурността на границите Фронтекс да бъде доразвита до самостоятелна институция със собствени права и задължения. „Говорим за обща европейска армия, но приоритет трябва да е общата европейска полиция”, смята Каудер.

Водещи новини

Още новини