Чешкият президент разкритикува споразумението между ЕС и Турция за бежанците

  • 09 декември 2015 20:44

  • 3026
  • 4
Чешкият президент разкритикува споразумението между ЕС и Турция за бежанците
© Getty Images/Guliver

Чешкият президент Милош Земан, известен с антимигрантската си риторика, разкритикува днес плана на Европейския съюз да предостави на Турция 3 милиарда евро, за да й помогне да приема сирийски бежанци, предаде Франс прес.

"Бих сравнил това с упадъка на Римската империя, когато римляните плащали на варварите данък, за да не нахлуват на тяхна територия и да я грабят", заяви Земан пред журналисти в град Кадан, Западна Чехия. "Ако познавате историята, знаете какъв е краят на Римската империя. Данъкът не я е спасил", добави той, цитиран от БТА.

В края на ноември европейските лидери и Турция се споразумяха да ЕС да осигури 3 млрд. евро в помощ на Турция, дала подслон на 2,2 милиона сирийски бежанци, в замяна на което тя се ангажира за контролира по-добре границите си и да сътрудничи в борбата срещу трафика на хора от нейна територия. Прага трябва да участва в тази сума с около 700 милиона крони (26 млн. евро), посочи Земан.

Според него Турция може по-лесно от ЕС да интегрира бежанците, тъй като те представляват "малък процент" от населението й изповядват същата религия. По-късно през деня Земан, цитиран от чешката информационна агенция ЧТК, каза че понякога Турция се държи повече като съюзник на "Ислямска държава", отколкото като член на НАТО.

"Очаквам в скоро време посланикът на Турция да ми изпрати протестна нота", каза Земан, който отново повтори възраженията си срещу бъдещо приемане на Турция в ЕС. "Ако не се лъжа бившият френски президент Никола Саркози не беше особено въодушевен от тази идея, а само преди няколко години настоящият германски канцлер Ангела Меркел говореше за стратегическо партньорство, което е само любезен начин да се отхвърли пълно присъединяване на Турция към ЕС", припомни чешкият президент.

Последвайте канала на

3026 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.01.06 | 11:31

4
OPITEN ROTINIRAN AVTORITETEN A I UMEREN.
Браво!

2016.01.06 | 11:30

3
Браво, Говори само истини! Не е като нашите продажни политици!

2016.01.06 | 11:30

1
Нащо президентче няма ли да мъцне нещо

2016.01.06 | 11:30

2
Мъца и още как ,от кеф !Рязан му е в д-то и затова мъца !

Добави коментар

Водещи новини