Заложническа драма във френския град Рубе (обновена)

gettyimages
share

Един или повече въоръжени мъже са взели заложници във френския град Рубе, съобщиха местните власти, но към момента няма непосредствени доказателства за връзка с парижките атаки от 13 ноември, предаде АФП.

От кабинета на кмета на Рубе обявиха, че заподозрените „извършвали обир“, след което взели заложници. Това се е случило, след като били чути няколко изстрела, предава Ройтерс. "В ход е операция, след като стана ясно, че са взети заложници. Чути са изстрели и кварталът е отцепен”, каза източник на агенцията. Възможно е да са похитени банкер и семейството му. Медицински екипи и пожарни пътуват към мястото на инцидента. Град Рубе се намира в близост до границата с Белгия.

Няколко души са ранени при престрелката, като се смята, че сред тях има деца. Според британския вестник The Daily Express, заложниците са държани на бензиностанция, а похитителите са въоръжени с автомати „Калашников“. Изданието изтъква още, че Рубе е родният град на терориста Мохамед Халед. Смята се, че той е изработил жилетките, натъпкани с експлозиви, използвани от „Ислямска държава“ при атаките в Париж, при които загинаха 130 души.

Френското издание 20 minutes твърди, че случаят няма нищо общо с възможна терористична атака. Според информация на 20 minutes, директор на банка в Рубе е бил мишена на нападателите, които са го издебнали недалеч от дома му. Извършителите са били изненадани от полицейски патрул, с който са си разменили изстрели, преди да се скрият в дома на жертвата.

Кметството на френския град Рубе потвърди информацията за взети заложници. Директор на банка и неговото семейство са задържани в пристройка, съобщава вестник Le Point. Не се знае какъв е броят на похитителите. Заложническата драма е започнала като обир, заяви кметството. Полицията е изненадала крадците на местопрестъплението. Тогава нападателите са отговорили на полицейския огън и са взели заложници.

Властите са посъветвали местните жители да не излизат от домовете си. Имало е стрелба с автомати, но пожарникарите не потвърждават информацията за ранени. Местна жителка пък съобщава за три детонации.

Заложническата криза в град Рубе приключи, съобщиха новините на Нова телевизия. Френската полиция и спецчасти са атакували сградата, в която са се били барикадирали похитителите. Освободени са трима заложници, като сред тях няма деца. Задържани са и двама нападатели, като към този момент няма информация за тяхната самоличност. От полицията са категорични, че инцидента няма общо с терористичните атаки от 13 ноември. Град Рубе е известен с престъпните си групировки, които се занимават предимно с търговия и разпространение на наркотици, както и с контрол над проституцията в региона.

Водещи новини

Още новини