Русия може да се върне в Г-8, допусна германският външен министър

Getty Images/Guliver
share

Русия може да се върне в Г-8, ако е готова да сътрудничи за уреждане на конфликтите в Украйна и Сирия, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА.

"Ако успеем да преодолеем по-нататъшните препятствия в украинския конфликт и ако Русия е готова да продължи да работи с нас за решение в Сирия, Западът не би трябвало повече да има интерес да държи Русия извън редовните разговори между големите западни държави", заяви Щайнмайер в интервю за в. "Билд ам зонтаг", цитиран от БТА.

Припомняме, че Русия беше изключена от Г-8 миналата година и й бяха наложени санкции заради анексирането на Крим и нейната подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

"Никога не сме имали намерение да изолираме Русия и да свеждаме Г-8 до Г-7 за постоянно", каза Щайнмайер. По думите му това решение е било взето едва след пробива в доверието заради Украйна. Според него Москва е искрено заинтересована от уреждане на конфликта в Сирия. "Не трябва да подценяваме факта, че Русия, в която живеят милиони мюсюлмани, се чувства сериозно заплашена от събитията в Близкия изток", заяви той.

"Мисля, че Русия няма интерес да бъде изтощавана в Сирия години наред и да бъде въвличана все по-дълбоко във война. Затова имам впечатление, че Русия също искрено търси изход от сирийската катастрофа", заяви Щайнмайер.

Водещи новини

Още новини