Жителите на Хамбург изпратиха съгражданина си Хелмут Шмит в последния му път (снимки)

  • 23 ноември 2015 16:31

  • 2577
  • 1
Жителите на Хамбург изпратиха съгражданина си Хелмут Шмит в последния му път (снимки)
© gettyimages

Хиляди хора се наредиха днес по улиците в Хамбург, за да отдадат последна почит към покойния бивш федерален канцлер Хелмут Шмит, предаде АП.

Шмит, който е роден в Хамбург, почина преди две седмици на 96-годишна възраст. Той е ръководил правителство на Западна Германия в периода 1974-1982 г. - едни от най-напрегнатите години на Студената война и на икономически трудности. Придобива национална известност по време на голямото наводнение в града през 1962 г., когато като регионален ръководител се изявява като умел организатор на борбата срещу стихията.

Съгражданите на Хелмут Шмит почтително наблюдаваха днес процесията с ковчега, покрит с националния флаг, която бавно се придвижваше от градската катедрала "Свети Михаил" до гробището "Олсдорф", където той беше погребан в семейната гробница.

Преди това в словото си пред събралите се в катедралата 1800 души настоящият канцлер и християндемократ Ангела Меркел окачестви социалдемократа Шмит като решителен водач, който е правел онова, което е смятал за правилно, независимо от политическите последици. "Той беше готов да плаща най-високата цена", каза тя.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър си спомни за покойника като за "специален приятел". "На 90-ия рожден ден на Хелмут изразих надежда, че той ще ме надживее, защото без него светът ще бъде много, много празен", каза 92-годишният Кисинджър на немски език. По думите му Шмит е бил "перфекционист, темпераментен, постоянно търсещ, вдъхновен, човек, на когото може да се разчита", и ще остане такъв в мислите на всички.

Последвайте канала на

БТА
2577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.24 | 13:42

1
NE E TAINA H.CHMIDT VAZVICHI BULGARIA V IKONOMITCHESKO OTNOCHENIE PO VREMETO NA JIVKOV-KOLOSAL.BOG DA GO PROSTI

Добави коментар

Водещи новини