Меркел защити прилагането на Дъблинския регламент за депортиране на бежанци

Getty Images/Guliver
share

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е подложена на остри критики от консерватори в своята страна заради подхода й за справяне с миграционната криза в Европа, защити днес решението на правителството си да затегне правилата за предоставяне на убежище, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Вътрешното министерство каза във вторник, че Германия отново си запазва правото да праща бежанци обратно в първата страна от Европейския съюз, в която са се регистрирали те. Това е връщане към Дъблинския регламент, чието прилагане Меркел прекрати в края на август със своята политика на отворените обятия.

Канцлерката заяви след среща с австралийския министър-председател Малкълм Търнбул в Берлин, че промяната в правилата е насочена към постигане на справедливо разпределение на бежанците в Европа. "Страните по външните граници на ЕС не би трябвало да носят повече от своя дял от товара, но и не бива да носят по-малко от своя справедлив дял", каза тя.

Според нея държавите, където бежанците пристигат най-напред, твърде рядко регистрират мигранти в момента. По думите й само малък брой хора може да подлежат на депортиране. Правителствен говорител каза, че Меркел ще се срещне в четвъртък с австрийския канцлер Вернер Файман в Берлин за обсъждане на миграционната криза.

Водещи новини

Още новини