В Швеция събориха незаконен ромски лагер

share

Шведската полиция арестува един човек днес, след като група от около 70 души, главно роми от Румъния и техни поддръжници, бяха изгонени от нелегално изграден лагер в южния град Малмьо, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Разтурянето на лагера започна тази сутрин след многомесечни спорове между градските власти и около 200 роми, заселили се там без разрешение, предаде АП. Десетки хора останаха в лагера, въпреки че през уикенда изтече срокът да се изнесат, след като местните власти обявиха, че лагерът е нехигиеничен и застрашава околната среда и здравето на хората в него. Някои от обитателите на лагера, съставен от набързо построени бараки върху изоставен индустриален терен, го напуснаха малко преди полицейската акция или веднага след началото й. Други обаче останаха и заедно с подкрепящи ги шведски активисти се опитаха да окажат съпротива и да попречат на властите да разрушат лагера.

След като булдозерите навлязоха в лагера и започнаха да разчистват бараките и каросериите от стари коли, намиращи се там, изгонените роми и техните поддръжници се отправиха в протестен поход към сградата на общината, предаде Шведското радио, цитирано от ДПА. Общината на Малмьо предложи временен подслон на около 50 души, живеещи в лагера.

Водещи новини

Още новини