Премиерът на Каталуния Артур Мас се яви пред съда заради организирането на референдум за независимос

Getty Images/Guliver
share

Премиерът на испанската област Каталуния Артур Мас се яви днес пред съда за организиране на референдум за независимост, който бе забранен и е без юридическа стойност, предаде Франс прес. Мас заяви пред Апелативния съд на Каталуния, че е "отговорен за всичко", обяви самият той след заседанието, на което му бяха повдигнати обвиненията, включително за гражданско неподчинение.

Мас е отказал да отговаря на въпросите на прокуратурата и увери, че с организирането на това допитване той е защитил "идеологическата свобода и свободата на словото". Преди това той напусна сградата на съда в Барселона, пред който се бяха събрали около 3000 негови симпатизанти. На стълбите Артур Мас, заобиколен от членове на регионалното правителство и на парламента на Каталуния, изпя каталунския химн, отправяйки предизвикателство към испанската централна власт, съобщава БТА.

"Долу испанското правосъдие", скандираха симпатизанти на Мас пред съда. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че митингът е недопустим и е заплаха за съдебната власт. Мас бе призован в съда за организирането на 9 ноември 2014 г. на "демократичен бунт" във вид на допитване без правна стойност за независимостта на Каталуния. В консултацията участваха около 2,3 милиона души, а 1,9 милиона от тях се произнесоха в подкрепа на независимостта.

Преди това консултацията бе забранена от сезирания от правителството Конституционен съд. Мас обаче пренебрегна решението и днес му бяха повдигнати обвинения в гражданско неподчинение, злоупотреба с държавни средства и изземване на правомощия. На теория тези обвинения може да доведат до обявяването на Мас за недееспособен, което ще му попречи да ръководи Каталуния. Днешното заседание на съда в Барселона идва след победата на сепаратистите на регионалните избори от 27 септември, с абсолютно мнозинство от 72 места в 135-местния регионален парламент. Сепаратистите възнамеряват да се отделят от Испания най-късно през 2017 г.
Правителството на десноцентристката Народна партия на Мариано Рахой, което се готви за парламентарните избори на 20 декември, отказва всякаква промяна в статута на Каталуния, за разлика от другите големи испански партии, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини