Плевнелиев: Партиите, освен към местните избори, да се отнесат отговорно и към референдумa

  • 15 октомври 2015 17:18

  • 1167
  • 0
Плевнелиев: Партиите, освен към местните избори, да се отнесат отговорно и към референдумa
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното изрази разочарование, че към днешна дата не се вижда очакваната от гражданите активност на политическите партии в кампанията за предстоящия национален референдум и апелира в оставащите дни до вота освен към местните избори, партиите да се отнесат отговорно и към референдума.

Според президента отсъствието на активност на партиите в кампанията за референдума донякъде е необяснимо. Плевнелиев отбеляза, че има 25 политически партии, които са регистрирани като застъпници на референдума, има също немалък брой партии, които са регистрирани за референдума с позицията против, но нито една от тях не е активна.

Държавният глава обаче изрази увереност, че в оставащите броени дни до 25 октомври политическите партии така както се отнасят отговорно към местните избори, ще се активират и ще се отнесат отговорно и по темата с референдума. Българските граждани очакват това от своите политици, те искат техният глас да бъде чут, искат да бъдат питани, каза Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и допълни, че смисълът на референдума е именно в това - да бъде попитан народът и да се чуе той какво ще каже. За целта обаче нима не е редно да го информираме, нима не би следвало всичките тези партии, които на документи са застъпници, да излязат и да кажат защо са за този референдум, защо електронното гласуване може да промени България към по-добро, защо тези, които са против, не кажат защо това би могло да създаде проблеми, попита президентът, допълва БТА.

Според президента партиите сега имат един много елементарен избор - да продължат да бъдат пасивни в оставащите дни до вота и по този начин да се затвърди впечатлението, че референдумите не са важни за тях, или да бъдат активни и да докажат с действията си, че подкрепят пряката демокрация. Нека питаме народът, а той да си каже тежката дума, каза Плевнелиев. Президентът допълни, че апелът му е именно за това - да бъде питан народът, но да му се помогне той да направи своето информирано решение, като партиите изразят позициите си по референдума.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви, че не застъпва ничия позиция и страна като президент по темата, а апелира към активност. Нека в останалите дни политическите партии, освен към местните избори, да се отнесат отговорно и към референдума заради народа и заради очакването, че трябва да покажем и своята демократична култура, а демокрацията може да се развива тогава, когато представителната и пряката демокрация си взаимодействат, а не когато само представителната е налице, а пряката - липсва, каза Плевнелиев.

Последвайте канала на

1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини