Краков пропищял от български джебчийки

share

Полицаите в полския град Краков са арестували 4-членна престъпна група от български джебчийки в рамките на разработка на специално създадена група за борба с джебийската престъпност.

Всичко тръгнало след "преджобване" на японска туристка. Японката се появила в един от полицейските участъци в Краков през миналата седмица и обявила кражбата на цяла дамска чанта с документите, парите и фотоопарат. Щетите или за ок. 2500 евро. Жената била в града на екскурзия и твърдяла, че е окрадена предния ден в ресторант на главния площад. Жертвата твърдяла, че кражбата е станала докато си е говорила с други туристки в момент, в който в ресторанта влезли някакви четири жени.

Според разказа на японката непознатите създали суматоха и се движели из целия ресторант, заприказвали келнерката и след десетина минути напуснали локала. Малко по-късно туристката потърсила на облегалката на стола чантата си, за да плати сметката и усетила липсата.

Разследването на кражбата било поето от "джобчетата", както на жаргон наричат ченгетата от специализирания отдел на криминалната полиция. За няколко дни били локализирани и четирите крадли, които се оказали гражданки на България на възраст от 20 до 30 години. В Полша се прехранвали като джебчийки, пише "Монитор".

Според говорителя на полицията в областта Малополша Мариуш Чярек жените били наели стая в местен хостел и "работели" по заведения в историческия център на града. Хостелът бил и мястото, където криели плячката. При претърсване на бърлогата им криминалистите намерили 2.5 хиляди евро, 10 хиляди йени, 300 долара, 15 катарски риала, два фотоапарата и фирмена чанта на туристката от Япония. Освен нея последните жертви на бандата били американски екскурзианти и гражданин на Катар.

Водещи новини

Още новини