Шеф на белгийска служба за сигурност хвърли оставка

gettyimages
share

Ръководителят на белгийската Служба за оценка на заплахите Андре Вандорен подава оставка, година преди навършването на пенсионна възраст, съобщиха местни медии.

Службата е основно контраразузнавателно звено, заето с оценката на опасността от терористични удари. Тази служба обработва данните, събирани от цялата разузнавателна общност. Вандорен посочва лични мотиви, като допълва, че напоследък работата е станала твърде много. Той бе на поста от 2008 г. насам. Службата бе заета в последните месеци с преценката в каква степен на готовност срещу атентат да бъде поставена Белгия, след като през януари, дни след атентатите в Париж, бе ликвидирана терористична клетка в белгийския град Вервие.

Експерти изразиха задоволство от работата на белгийското контраразузнаване заради успеха на операцията във Вервие. Същевременно парламентарната комисия за контрол на разузнаването състави доклад, който уличи Вандорен в превишаване на правомощията заради установяването на преки контакти с външни разузнавателни централи и събирането на собствена информация.

Белгийските медии днес внасят уточнения по повод третия задържан за атентата в Еврейския музей в Брюксел от 24 май миналата година. Това е Мунир Атала, 28-годишен французин, за когото се предполага, че е доставил оръжията на извършителя Мехди Немуш. Атала е бил задържан във Франция с втория заподозрян в съпричастност - Насер Бандер, през декември миналата година. Тогава Бандер е бил предаден на Белгия, а Атала бил освободен, но наскоро е бил заловен отново и сега се намира в белгийски затвор. Атала и Немуш се познавали от съжителството си във френски затвор.

Следствието е установило, че Немуш е бил в Брюксел от март до края на май миналата година, но е пътувал до Марсилия за пет дни през април. Тогава се предполага, че е взел оръжията, използвани при атентата. Немуш бе задържан в Марсилия случайно, при обичайна митническа проверка за наркотици, тъй като пътувал в автобус по линията от Амстердам. Атентатът в Еврейския музей в Брюксел се възприема като първото терористично нападение на "Ислямска държава" в Европа.

Водещи новини

Още новини