Унгария ще арестува нелегалните имигранти

gettyimages
share

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че през последните дни кризата с имигрантите в страната му е излязла от контрол и че полицията ще вземе по-строги мерки от следващата седмица и ще арестува имигрантите, преминаващи нелегално границата, предаде Ройтерс.

Имигрантите обявиха бунт срещу унгарските власти, превземат железопътни гари и отказват да се регистрират. И въпреки това полицията си върши работата по забележителен начин, без да използва сила, каза Орбан след среща с Манфред Вебер, председател на парламентарната група на Европейската народна партия. Орбан уточни, че по-строгите закони за имиграцията ще влязат в сила от 15 септември.

Новият министър на отбраната Ищван Симичко съобщи днес, че 3800 войници са разположени на границата със Сърбия, за да не допускат нелегалното й преминаване. Съгласно новите правила армията ще разполага с разширени правомощия на границата, по-специално при регистрирането на търсещите убежище. Първоначално правителството искаше да даде на войниците правото да използват оръжие в случай на "извънредна ситуация", но това изисква одобрение от парламента.

Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви днес, че следи отблизо действията на армията в Унгария, за да е сигурен, че тя ще спазва правата на бежанците.

Водещи новини

Още новини