Расте недоволството от гръцката сделка в партията на Меркел

gettyimages
share

До 100 депутати от партията на германския канцлер Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) може да не гласуват днес за споразумението между гръцкото правителството на Алексис Ципрас и Еврозоната, предполага Би Би Си.

Парламентарната група на ХДС и нейната баварска посестрима Християнсоциален съюз не е единна по въпроса дали борещата се в продължение на няколко години криза южноевропейска държава трябва да получи третия пакет финансова помощ в размер на 85 млрд. евро. Британската медийна корпорация отбелязва и недоволството, което нараства и сред обикновените данъкоплатци във Федералната република, и сред редица политици. По-рано срещу гръцката сделка се обявиха 60 законодатели от политическата формация на ръководителя на кабинета в Берлин.

На днешното пленарно заседание се очаква голямата гръцка сделка да получи одобрението на парламентаристите в Бундестага. Споразумението най-вероятно ще бъде одобрено от депутатите на подкрепящата кабинета Меркел – Германската социалдемократическа партия, както и от неучастващите в управлението Зелени. При началото на заседанието финансовият министър на  Федералната република - Волфганг Шойбле призова депутатите да дадат шанс на Гърция. "Ние трябва да използваме тази възможност", каза той.   

За да влезе в сила, споразумението за помощта трябва бъде одобрено от всички членки от Еврозоната. Освен Гърция, в полза на отпускането на парите се изразиха по-рано Финландия, а вчера и Австрия, Испания и Естония.

Водещи новини

Още новини