Ципрас гони недоволните?

share

Няколко министри от гръцкото правителство може да бъдат уволнени от премиера Алексис Ципрас още тази вечер, предаде Би Би Си.

По данни на агенцията един от основните заподозрени е министърът на енергетиката Панагиотис Лафазанис, който остро се противопоставя на искания от международните кредитори пакет от реформи, срещу който Атина да получи пари. Вероятно с поста си може и да се прости и военният министър Панос Каменос. Той по-рано постави своите условия, при които ще подкрепи при утрешното гласуване на промените в законодателството и обвини Германия в опит за преврат. Според източници от Гърция освободените места ще бъдат заети от представители на други политически формации, изразяващи подкрепа за курса на реформи. Днес лидерът на центристката партия "Потамос" (Река) Ставрос Теодоракис заяви, че ще подкрепи исканията на Брюксел.

Да припомним, решението на гръцкия парламент в събота да се приеме плана на кредиторите бе одобрено с гласовете и на още две опозиционни на Ципрас партии – дясноцентристката "Нова демокрация" и социалдемократическата ПАСОК. Против се обявиха комунистите и крайнодесните депутати от Златна зора.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле днес от Брюксел заяви, че въпреки политическите промени в южноевропейската държава с идването на лявата коалиция СИРИЗА в началото на 2015 г. не са допринесли за икономическата ситуация в Гърция. Членът на кабинета начело с Ангела Меркел отказа да коментира вътрешната ситуация в борещата от години с кризата страна. Той обаче подчерта, че сред правителството му е широко застъпено мнението, че в Еврозоната трябва да има гръцка пауза. "Ние настоявахме гръцкото членство в клуба на държавите, използващи общата валута, да бъде замразено, но нашите партньори се възпротивиха", заяви финансистът.

По-късно Ройтерс съобщи, че в поверителен доклад на Международния валутен фонд се посочва, че обявената помощ в размер на 86 млрд. евро няма да е достатъчна за решаването на проблемите на Гърция. Страната ще се нуждае от 30-годишен граситен период, за да погаси задълженията си. От институцията под ръководството на Кристин Лагард не са потвърдили информацията.

Водещи новини

Още новини