Гърците със съкрушително "Не" на историческия референдум (обновена+видео+снимки)

Getty Images/Guliver
share

Гърците са заявили съкрушително "Не" на историческия референдум днес въпреки предупрежденията от Европа, че отхвърлянето на мерките за икономии в замяна на свежа финансова помощ ще постави страната на пътя, водещ към изхода на еврозоната, предаде Ройтерс, позовавайки се на частични резултати.

При приблизително една пета преброени гласове официалните данни сочат, че 60,4 на сто от гърците са на път да отхвърлят предложенията на кредиторите спрямо 40,1, които са гласували с "Да".

Според официална прогноза на резултата от референдума вотът "Не" ще надхвърли 61 процента, заяви представител на агенция Сингюлар лоджик, която обработва резултатите за министерството на вътрешните работи. Изчисленията показват, че едва 39 процента от гласовете днес ще бъдат на привърженици на предложените от кредиторите реформи, предаде БТА.

Такъв резултат представлява огромна победа за премиера Алексис Ципрас, който призова избирателите да гласуват с "Не" на предложения спасителен пакет, окачествен от него като "унижение" и "ултиматум" от страна на кредиторите.

Противници на предложението на кредиторите за реформи в замяна на свежа финансова помощ започнаха да се събират на  централния площад Синтагма в Атина след обявяването на предварителните резултати от референдума, за да отпразнуват  своята победа, предаде ТАСС.

Площадът се изпълни с хора, носещи гръцкия флаг и плакати с лозунг "Не на мерките за икономии!".

Според частични резултати на базата на 29,48 процента от гласовете, огласени от вътрешното министерство, около 60,67 на сто от гърците са се обявили против предложенията на международните кредитори на референдума днес. С "Да" са гласували 39,33 процента, а избирателната активност е била над 58 процента.

Водещи новини

Още новини