В. Гардиън: Членките на ЕС ще споделят бремето на имигрантите

gettyimages
share

Европейският съюз планира квоти за имигранти, принуждаващи държавите да "споделят бремето", пише "Гардиън".

Британският вестник отбелязва, че планираното разпределение на тези хора сред страните членки след кризата в Средиземно море може да изправи една срещу друга Германия - която подкрепя предложението, и Великобритания. "Гардиън" припомня, че британското външно министерство ги е окачествило като неприемливи за Обединеното кралство, а това според изданието тласка Дейвид Камерън към курс на конфронтация с канцлера Ангела Меркел и други лидери от ЕС в момент, когато британският премиер започва опитите си за предоговоряне на отношенията на Великобритания с Брюксел преди обещания референдум за еврочленството на Лондон.

"Дейли телеграф" цитира източник от ЕС, според когото планът "на практика е обявяване на война". Вестникът отбелязва също, че мерките вероятно ще предизвикат дълбоко разделение в съюза и ще се натъкнат на твърда съпротива от правителствата, които искат системата за имигрантите да бъде на доброволен принцип. Според "Дейли телеграф" против плана са Великобритания, Словакия, Унгария и Ирландия.

Кризата с имигрантите в Средиземно море - ЕС иска разрешение от Съвета за сигурност на ООН за план за разполагане на бойни кораби и "използване на сила" за възпиране на корабите, идващи от Либия, пише "Индипендънт". Вестникът отбелязва, че одобрението на Съвета за сигурност на ООН за тази мисия на ЕС далеч не е сигурно, като има съмнения дали може да бъде спечелена Москва, която все още е в тежко дипломатическо противостояние с ЕС заради Украйна.

Според "Гардиън" екипът на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя е уверена, че Русия може да бъде убедена да не налага вето. "Ню Йорк таймс" припомня, че Пекин и Москва са били критично настроени спрямо последната резолюция, разрешила военна интервенция в Либия през 2011 г., а според германския "Цайт" Русия стриктно се противопоставя на операция за унищожаване на корабите.

"Милициите, контролиращи Триполи, обещаха да се изправят срещу всякакви действия на ЕС", пише "Индипендънт". Против се е обявил и либийският постоянен представител в ООН, който според "Ню Йорк таймс" представлява така нареченото правителство Тобрук-Байдж.

Водещи новини

Още новини